Werk op maat helpt mensen aan een toekomst

Innoverend werken Werken op maat 03

De eerste WOM medewerkers zijn een feit en zijn aan de slag in Roosendaal. Zij zijn in dienst van de gemeente Roosendaal. Op donderdag 30 maart bezocht Hans Verbraak hen op locatie in Majoppeveld. Lopende dit jaar gaan tien WOM medewerkers een baan vinden in Roosendaal. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld aan werkgevers. ‘doe mee’ is de boodschap aan ondernemers.

Werken op Maat

WOM staat voor Werken Op Maat. Samen met werkgevers wil de gemeente Roosendaal banen creëren voor mensen die zelf moeilijk aan werk kunnen komen en nog vaardigheden nodig hebben. Zoals Arjan Rovers van het Cleanteam bedrijventerrein Mojoppeveld. Hij is als WOm’mer deze dag aan het werk met zijn begeleider Gerald Kessel van het bedrijf BTL. Samen halen ze in een week tijd 100 vuilniszakken zwerfvuil van straat en uit het groen in bedrijventerrein Majoppeveld.

Subsidie

De gemeente stelt subsidie beschikbaar voor WOM-werkgevers als zij meedoen. De medewerkers hebben een vaste begeleider. Deze begeleider helpt de werknemer en de werkgever op het gebied van begeleiding en opleidingen. WOM werknemers zijn bijstandsgerechtigd die door omstandigheden of een beperking al langere tijd niet aan het werk zijn geweest en bij wie het niet lukt om zelf een baan te vinden. De WOM baan geeft hen de kans om vaardigheden te leren waar ze mee verder kunnen als zij naar een volgende werkgever gaan. Daarnaast krijgen zij de kans om waardevolle werkervaring op te doen.

Ontwikkelen binnen mogelijkheden

Innoverend werken Werken op maat 02

Hans Verbraak: “We zien dat het heel belangrijk is om mensen een baan te bieden die bij hen past en waarin zij kunnen ontwikkelen binnen hun mogelijkheden. Uit het verleden hebben we geleerd dat het erg belangrijk is om deze mensen goed te begeleiden. Dat doen we nu ook. Ik ben heel blij dat parkmanager Pieter Wierckx van Majoppeveld bereid is om met het Cleanteam aan de slag te gaan.”

Het goede voorbeeld

Innoverend werken Werken op maat 01

Als Parkmanager zag Wierckx kansen voor participatie en maatschappelijke betrokkenheid door een Cleanteam te formeren waarin mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt onder professionele begeleiding aan de slag kunnen gaan. Dat betekent dat er nu een Cleanteam geformeerd is met twee WOM’mers en 1 teamleider van BTL. BTL verzorgt de groenvoorziening op Majoppeveld en is daar bijna dagelijks aanwezig. Het Cleanteam maakt deel uit van het Parkmangement van Majoppeveld en is herkenbaar met veiligheidshesjes met benaming “Parkmanagement Majoppeveld”. De twee WOM’mers werken als kantonnier in dienst van de gemeente Roosendaal en worden door de gemeente Roosendaal uitgeleend voor het Cleanteam van Majoppeveld.

Mes snijdt aan twee kanten

Pieter Wierckx: ‘Ik wil de zichtbare werkzaamheden van het Cleanteam extra onder de aandacht brengen bij de ondernemers in Majoppeveld. Denk daarbij aan berichtgeving in de pers, in de nieuwsbrief en op social media, maar ook de presentatie van de Cleanteam medewerkers op bijeenkomsten voor de ondernemers van Majoppeveld. Op deze wijze bied ik een podium voor de WOM’mers om zich te laten zien. Als een ondernemer op Majoppeveld een goede werkkracht zoekt met een passend functieprofiel, kan men kiezen om één van de WOM’mers in dienst te nemen. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Het bedrijventerrein wordt en blijft schoon en er komen mensen aan het werk die het vooraf erg moeilijk hadden op de arbeidsmarkt. Dat is goed voor de ondernemer, de gemeente Roosendaal en natuurlijk op de eerste plaats voor de individuele medewerker die weer volop meedraait in de samenleving en daardoor een betere toekomstvooruitzichten heeft.

Afdeling Communicatie
Gemeente Roosendaal